Novice

Krožne žage – zakaj DIY mojstri brez njih preprosto ne morete?

Obstaja nekaj orodij, za katera se, ko jih začnete uporabljati, sprašujete, kako ste sploh preživeli brez njih. Krožne žage so eden od takšnih orodij za vse DIY mojstre. Če se radi ukvarjate z obdelavo lesa, imate doma verjetno že kar lepo zbirko različnih žag - mizarska ročna žaga, lisičji rep, vbodna žaga, sabljasta žaga, verižna žaga ... Ampak, ali imate (ročno) krožno žago?

To zagotovo ni prva vrsta žage, ki vam pride na misel, ko razmišljate o naložbi v nova električna orodja, vendar obstaja veliko razlogov, zakaj bi jo morda potrebovali. Krožna žaga je odličen pripomoček vseh malih mojstrov. S pomočjo krožne žage lahko hitro in brez težav naredite dolge in ravne reze. Uporablja se za različne vrste materialov.

Učinkovitost krožne žage izhaja iz načina rezanja – rezilo s krožno ploščo se vrti naprej in navzdol – zato je rezanje preprosto in zahteva veliko manj truda, kot pri drugih vrstah žag.

Kako izbrati kakovostno krožno žago in katere specifikacije so ključne pri izbiri?

Ko se odločate za nakup krožne žage, lahko izbirate med številnimi znamkami in modeli, zato se nam je zdelo najbolje, da izpostavimo nekaj stvari, na katere boditi pozorni, ko sestavljate ožji izbor ustreznih kandidatk.

Najprej razmislite o tem, ali želite imeti akumulatorsko krožno žago ali takšno, ki se priključi na električno omrežje. Glavna razlika je položaj rezila, pa tudi način, kako jo držite glede na rezalno površino. Obstajajo seveda prednosti in slabosti, zato si jih poglejmo.

Kako izbrati kakovostno krožno žago?

#1: Torej, krožna žaga s kablom, ali brez?

Pri krožni žagi s kablom ste, logično, vedno omejeni na dolžino le-tega. Lahko si seveda pomagate s podaljški, vendar kabel pomeni, da lahko žago uporabljate samo na določeni razdalji od vira napajanja. Pozitivna stran žične krožne žage je, da jo lahko uporabljate poljubno dolgo in – ker ni vgrajene baterije – bo z njo lažje rokovati, kot z brezžičnim modelom.

Veliko ljudi ima zato raje akumulatorsko krožno žago (brez kabla). Uporablja se lahko kjerkoli in kadarkoli, saj je popolnoma prenosljiva. Uporablja se lahko v zaprtih prostorih ali na prostem in je enako zmogljiva kot kabelski model, vendar ima manjše rezilo, kot različice z električnim napajanjem, kar je vredno vzeti v razmislek. Prav tako je baterijsko krožno žago treba občasno napolniti, pravzaprav precej pogosto, če jo stalno uporabljate. Zato priporočamo, da investirate v rezervno baterijo ali dve.

Izbira je vaša: brez kabla za vsestranskost, s kablom za globlje reze in “stalno pripravljenost”. Cena je pri obeh modelih podobna.

Kako izbrati kakovostno krožno žago?

#2: Kakšno velikost rezila potrebujem?

Velikost lista je zelo pomemben dejavnik pri nakupu krožne žage. Velikosti krožnih žag se lahko razlikujejo in – kot je bilo omenjeno zgoraj – imajo akumulatorske krožne žage rezila z manjšim premerom. Če ste DIY mojster, ki svojo krožno žago uporablja, na primer, za rezanje plošč vezanega lesa, bo baterijska krožna žaga zadostovala.

Preverite tudi material, iz katerega je izdelano rezilo. Za domačo uporabo izberite takšnega s karbidnimi konicami, saj so ti najučinkovitejši in bodo trajali dlje. Pa še ena prednost: manjši modeli krožnih žaginih listov bodo seveda lažji od krožnih žag polne velikosti.

Kako izbrati kakovostno krožno žago?

#3: Varnost, varnost in še enkrat varnost!

Kot pri vseh električnih orodjih so tudi pri krožni žagi varnostne lastnosti med najpomembnejšimi. Za začetek vedno nosite zaščitna očala in rokavice, bodite previdni in upoštevajte navodila proizvajalca.

Najpomembnejša lastnost, ki jo morate iskati – in pri kateri pravzaprav vztrajate – je električna zavora. Deluje na naslednji način: če želite upravljati s krožno žago, morate držati "sprožilec". Ko spustite sprožilec, se list takoj preneha vrteti. Verjamemo, da bo večina modelov na trgu imela to funkcijo, in priporočamo, da opustite izbiro vseh, ki je nimajo.

"Brez električne zavore se bo žagin list vrtel še nekaj časa po tem, ko spustite "sprožilec". Česar pa seveda ne želite, saj je to nevarna situacija, ki se ji je potrebno izogniti za vsako ceno."

Mafell NFU 50, rezkar za utore, preploščitve ali za zaseke (kampe, kerve)

Krožna žaga - orodje, ki ga preprosto morate imeti!

Krožna žaga je odličen pripomoček in neprecenljivo orodje za vse DIY mojstre. Je enostavna za uporabo, vsestranska in sploh ni draga, če upoštevate čas, ki ste ga prihranili. Morda pa boste z nakupom nove krožne žage končno zaključili domači projekt, s katerim že tako dolgo odlašate ...

Upamo, da smo vam z zgornjim zapisom pomagali razumeti, česa je zmožno tako vsestransko orodje, kot je krožna žaga, kako izbrati primerno zase in kako vam lahko pomaga pri obdelavi lesa.