Novice

Ročno orodje – brez kladiva, klešč, parih ključev in izvijačev pač ne bo šlo!

“Katero ročno orodje potrebujem za osnovna gospodinjska popravila?” To je vprašanje, ki nam ga zastavljajo vsak teden in s to objavo smo želeli zbrati seznam bistvenih nasvetov na eno mesto. Stvari, ki bodo k hišnim popravilom spodbudile tudi začetnika. Pri tem pa si zapomnite - manj je več, pa tisto kvalitetno!

Ročno orodje je tisto, kar potrebujete za dokončanje različnih hišnih popravil. Omislimo si osnovno orodje, ki se ga naučimo uporabljati (če za to nimate ustreznega zgleda doma, priporočamo brezmejne širine YouTube-a), da ne bo že pri najmanjših nevšečnostih treba klicati mojstra. S takšnim pristopom, malo spretnosti in volje, lahko marsikaj popravimo sami, kar nam bo prihranilo precej časa in denarja. A še tako spreten mojster brez ustreznih pripomočkov ne bo naredil prav veliko koristnega - brez kladiva, klešč, parih ključev in izvijačev pač ne bo šlo!

“Prva stvar, ki jo morate storiti, je prepoznati orodje, ki ga potrebujete. Naslednji korak pa je - kupiti najboljše ročno orodje za to opravilo. Tukaj pa pridejo na vrsto ročna orodja iz naše ponudbe. Pa še nasvet: osnovni komplet ročnega orodja je lahko prednost in ne proračunska omejitev.”

Da bo delo doma potekalo gladko, enostavno in hitro, priporočamo nakup kladiva.

Da bodo (p)opravila potekala kar se da enostavno in hitro, je dobro pri roki imeti kladivo. Kladivo je osnova. Ker lahko predvidevamo, da bomo kakšen žebelj udarili mimo in ga pri tem zvili, naj ima na eni strani konico za puljenje.

Vsako gospodinjstvo potrebuje vsaj osnovno različico, ponudba pa je seveda precej široka. Odvisno od potreb imate na voljo: tesarsko kladivo, zidarsko kladivo, kladivo za varilce, pečarsko kladivo, zakovno kladivo, pa tudi plastično in gumi kladivo.

Če pa se slučajno zgodi, da se vam na vašem najljubšem kladivu obrabi ročaj, vam omogočamo tudi nakup novega ročaja, ki ga enostavno zamenjate s starim.

Klešče - vsestransko orodje, ki preprosto ne sme manjkati.

Orodje, ki ga smatramo za klešče, se je iz "klešč" razvilo šele pred kratkim, vendar si je težko predstavljati življenje brez kakovostnih klešč v našem setu ročnega orodja. Klešče potrebujte za različna električna dela, vodovodne instalacije in druga opravila.

Med kleščami so v vsakem gospodinjstvu obvezne tako imenovane papagajke (kombinirane klešče), s katerimi odvijemo zarjavela tesnila ali matice na vijakih.

Set (magnetnih) izvijačev za vse priložnosti!

Kakovosten set izvijačev je obvezna oprema vsakega DIY mojstra. Priročni so kompleti z različnimi nastavki, zlasti križni in ploščati, zelo pomemben je tudi preizkuševalec električnega toka (fazentrifer).

Namig: izvijači naj bodo magnetni. Na takšen način si bomo pri popravilih prihranili precej živcev, ki bi jih sicer izgubljali pri iskanju padlih vijakov, ki se najraje zakotalijo v najbolj oddaljen temačen kot sobe.

Mini baterijski vrtalnik, francoski in imbus ključi ...

Če načrtujete prenovo, selitev, ... si za razstavljanje in sestavljanje pohištva se bo obrestoval nakup mini baterijskega vrtalnika, pri katerem lahko menjavamo nastavke. Zakaj baterijski? Ker je cenejši in bolj priročen, saj se ne zapletamo v kabel. Naj ima litij-ionske baterije, ki dolgo zdržijo in se hitro napolnijo, da ne bomo preveč časa izgubljali s polnjenjem le-teh.

Pomembni so še ključi, namesto celega kompleta bo za osnove zadoščal nastavljivi francoski ključ, za sestavljanje novega pohištva pa so nujni imbus ključi.

Olfa nož, meter in vse kar paše zraven.

V škatlo za orodje dodamo še vodno tehtnico in meter, žago, olfa nož, ... in za primer da zmanjka elektrike, ali nam “vrže ven” varovalko, še baterijsko svetilko.

Ne smemo pozabiti niti na pršilo za razmaščevanje in odstranjevanje rje, ki bo prišlo prav, ko bo treba odviti kakšen trdovraten vijak ali pa naoljiti škripajočo posteljo. In pa seveda kralja vseh DIY mojstrov, ki (vsaj na videzno) reši vse naše težave - silver tape!

“Orodje vedno pospravimo na svoje mesto. Če smo ga kupili v kompletu, je že lepo zloženo. Če pa smo svojo zbirko dopolnjevali spotoma, pa si omislimo kovček za orodje, v katerem, za svoje dobro (ter zavoljo mirnejših živcev), vzdržujemo vsaj minimalni red.”